Nawigacja

Topnews

ESA – technologia i edukacja razem w walce ze smogiem

Ponad 300 szkół ze stacjami pomiarowymi, przeszło trzy tysiące przeszkolonych nauczycieli i niemal 51 tysięcy uczniów objętych edukacją – to najkrótsze podsumowanie dotychczasowych efektów projektu Edukacyjnej Sieci Antysmogowej (ESA).

e-Polak potrafi! – rusza kampania Ministerstwa Cyfryzacji i NASK

Spoty telewizyjne, działania w prasie i internecie – to tylko niektóre działania, jakie zaplanowaliśmy w ramach naszej kampanii „e-Polak potrafi!”. Startujemy!

Bezpieczeństwo użytkowników OSE jako wyzwanie dla uczestników Hackathonu 590

Ogólnopolska Sieć Edukacyjna (OSE), której operatorem jest Państwowy Instytut Badawczy NASK, już niedługo zapewni dostęp do szybkiego i bezpiecznego internetu każdej polskiej szkole. Młodzi programiści, uczestnicy Hackathonu na Kongresie 590 mają szansę w ramach wyzwania NASK zaproponować rozwiązania, które pozwolą wykorzystać usługi bezpieczeństwa także na smartfonach uczniów szkół podłączonych do OSE.

dowiedz się więcej

NASK uruchamia postępowanie na mobilne pracownie dla szkół

NASK rozpoczyna postępowanie na dostawę wyposażenia mobilnych pracowni komputerowych, które szkoły wygrały w konkursie #OSEWyzwanie. Każdy zestaw składa się z 16 laptopów. Nagrody będą przekazywane do szkół w bieżącym roku szkolnym 2019/20.

dowiedz się więcej

Instytut NASK wśród sygnatariuszy deklaracji na temat bezpieczeństwa dzieci w internecie

„Deklarację współpracy na rzecz bezpieczeństwa dzieci i młodzieży w internecie” z inicjatywy ministra cyfryzacji Marka Zagórskiego podpisali we wtorek w Warszawie przedstawiciele instytucji państwowych, operatorów telekomunikacyjnych, dostawców treści, portali internetowych i mediów. Państwowy Instytut Badawczy NASK jest jednym z jej sygnatariuszy.

Menu kategorii

Wydarzenia 2019

NASK publikuje raport roczny na temat rynku nazw domeny .pl w 2018 roku

„Rynek nazw domeny .pl” to kolejny, najnowszy raport za rok 2018 opublikowany przez NASK. Znajdują się w nim szczegółowe informacje dotyczące działalności Rejestru domeny .pl, w tym dane, które nie były wcześniej publikowane.

Na koniec 2018 roku łączna liczba nazw w domenie .pl wyniosła blisko 2,6 mln co oznacza wzrost o ponad 20 tys. w stosunku do roku poprzedniego. W roku ubiegłym dziennie rejestrowano średnio prawie 2,5 tys. domen. Wynik ten został osiągnięty dzięki większej liczbie rejestracji, jak również większej odnawialności domen, która wyniosła ponad 65,5% i była najwyższa od 10 lat.

Domena .pl jest na 6 miejscu w Europie, a jej udział w krajowym rynku domen był największy i wyniósł ponad 72%.

Na koniec ubiegłego roku liczba nazw zabezpieczonych DNSSEC w .pl wyniosła 502 083, co oznacza ponad dwunastokrotny wzrost w stosunku do liczby na koniec 2017 roku, kiedy w polskim rejestrze znajdowało się 40 679 tak zabezpieczonych domen. Dzięki temu wzrostowi .pl plasuje się na 4. miejscu w Europie tak chronionych domen.

Zwiększyła się także liczba abonentów domeny .pl – na koniec 2018 roku było ich ponad 1,07 miliona, z czego ok. 2/3 stanowili przedsiębiorcy, a 1/3 abonenci indywidualni. Zdecydowana większość, bo ponad 93,5% abonentów ma swoją siedzibę w Polsce.

W minionym roku, Rejestr domeny .pl aktywnie działał w Polsce i Europie na rzecz rozwoju Internetu i bezpieczeństwa domen internetowych. Informacje na ten temat również znalazły się w opublikowanym raporcie.

Pełny raport można pobrać ze strony:   https://www.dns.pl/NASK_raport_rynek_nazw_domeny_pl_2018.pdf